Bomma is haar naam en voor haar nieuwjaar(2005) ga ik een portret schilderen, lijkt me een mooi cadeau. Iedereen die haar kent wil ik even vragen nog niets te verklappen en surfen doet ze toch niet, allee dat denk ik toch.

12-12-2004: Dit is mijn 2de portret en dus "ervaren" genoeg om er in te vliegen. Het doek is 50x50 en ideaal voor een mooi portret. Ik begin eerst in potlood de grote lijnen tekenen zoals ik ook doe in het voorbeeld van mijn zelfportret. Ik plaats nu mijn doek vlak voor mijn scherm om de verhoudingen en afstanden juist te krijgen. Als extra check maak ik ook een print van de foto om de details goed af te meten met een meetlat. In tegenstelling met mijn zelf portret ben ik begonnen met het schetsen van haar omtrek zodat ik de grootte en compositie kan vast leggen. Daarna kan ik met de positie van de ogen beginnen. Omdat haar ogen bijna horizontaal staan kan ik dus ook een horizontale lijn ongeveer in het midden van het hoofd afzetten. Op deze lijn ga ik terug 5 oog afstanden markeren zie mijn Referentie. Nu teken ik de onderkant van de neus en de haarlijn en zie de vorm er al in komen. Tijd om de afstanden in detail te gaan vergelijken met de foto die net heb uitgeprint. Ik moet al direct vaststellen dat ik enkele correcties moet uitvoeren, zo moesten de ogen wat meer naar rechts en was de neus en kin wat te hoog getekend. Gelukkig hebben ze de gom uitgevonden. Het meten ging snel gedaan omdat ik 2 maal groter aan het tekenen ben en is het makkelijk te berekenen hoe ik de maat op de de print kan na meten op het doek. <:p>

19-12-2004: Nu begint het kladderwerk, hier haken vele potentiële schilders af omdat schilderen blijkbaar gepaard moet gaan met een vloer en kleren vol verf. Wel ik schilder aan mijn bureau in de woonkamer met enkel vingers aangetast met het kleurrijk goedje. Je kan dus op een propere manier schilderen. Acryl gebruik ik graag, deze droogt binnen de 15 min, is perfect te verdunnen met water en laat je toe verschillende kleuren overeen te verven op korte tijd. Ik ga een donker gele kleur met water verdunnen tot het acryl een vloeibare crème wordt en breng deze op het gezicht aan. Als je teveel water gebruikt dan komt de kleur niet goed door en kan je met een vod alles wegvegen en wat meer verf toevoegen aan je mengsel. Belangrijk is dat je ook een borstel gebruikt met zacht haren, deze zijn wat duurder dan de gewone borstels maar zijn wat duurder dan de gewone gemaakt van varkenshaar. Ze trekken geen strepen en laten je toe met zeer vloeibare mengsels te werken. verkies ook een brede platte borstel, dat maakt het makkelijker wanneer je nauwkeuriger wil gaan werken. Hiermee kan je grootte oppervlakken met de brede kant vullen en de details met de dunne kant. Vervolgens breng ik de verschillende grondlagen aan, zelfs de zijkanten van het doek worden beschilderd. Dit spaart je een kader uit en is modern.

21-12-2004: Ik heb vandaag maar even de tijd genomen om het gezicht wat verder af te werken door het aanbrengen van de donkere en lichte vlakken in het gezicht. Meestal begin ik met de middelste kleur en doe er later een donkere kleur bij. Met middelste kleur bedoel ik de middelste van de drie licht intensiteiten. Het is ook de kleur die ik gebruik om heel het gezicht weer te kleuren. Het donker of lichter maken van de middelste kleur zorgt ervoor dat de kleuren weinig afwijken en het ook natuurlijker over komt. Nu begint het gezicht ook herkenbaar te worden en is het noodzakelijk dat je de aangebrachte podlood lijnen gevolg hebt want nu beginnen ze te verdwijnen onder de verf lagen. In deze sessie heb ik afgesloten met de witte kleur om de lichtste vlakken te accentueren.

23-12-2004: Vandaag weer een snelle kleine aanpassing die toch veel verbeterig geeft ik heb namelijk met een grijze kleur de ogen en andere schaduwen wat meer in de verf gezet...
Een halve dag later: Uiteindelijk ben ik dan toch terug gaan schilderen en wilde nu van die grijze kleur af, was eigenlijk een slecht idee. Donker bruin is een betere keuse voor de donkere schaduwen en daarmee heb ik de grijze lijnen overschilderd. Vervolgens heb ik de wangen en neus en kin meer rood gekleurd. De ogen heb ik met een mengsel van zwart en donker blauw bewerkt en met helder wit de fonkeling gegeven. En misschien niet direct zichtbaar maar toch belangrijk de lippen. Voila de grote vlakken van het gezicht zijn aangebracht en nu kan ik de kleur overgangen beginnen te verzachten. Maar dat zal voor een andere dag zijn. Zo zie je maar dat ik gewoon ben regelmatig te overschilderen en durf ik wel eens experimenteren om te zien wat dat geeft. Ik heb dat nodig omdat dit nog maar mijn tweede portret op doek is.

27-12-2004: Met zeer sterk verdunde witte kleur heb ik het gezicht wat verzacht zodat de kleuren een beetje in elkaar verbleken. En ook eens het haar aangepakt zodat ze wat meer op de echt bomma begint te lijken. Ik gebruik ook retarder wanneer ik wat langer (20min) met dezelfde kleur bezig ben. Retarder zorgt ervoor dat de acryl langzamer droogt. Je kan het gewoon mengen met de verf.

Voila nog een 4-tal dagen en dan moet het zeker af zijn...

29-12-2004: Het ligt allemaal in de details die een schilderij doen leven. Je zal nu al veel verschil merken. Ik heb nu de mond, ogen en haren wat kleur en datail gegeven en de witte reflexies op de huid wat uitgebreid. Ik heb ook af en toe mijn vinger gebruikt om de verf te verdelen en te laten mengen met de andere kleuren.

Dit is de laaste update die jullie voor nieuwjaar te zien krijgen. Ik wil de complete verassing voor het nieuwjaars feest houden omdat er ondertussen al enkele familieleden de site gevonden hebben en ik hun ook een beetje wil verrassen. Dus na nieuwjaar krijgen jullie het eindresultaat...

31-12-2004: Nogmaals heb ik nu met sterk verdund wit en donker bruin de blinkende reflexies en schanduwen geaccentueerd. ik zorg er ook voor dat de overgangen van de kleuren zo zacht mogelijk verlopen. Dit deed ik meestal door eerst de kleur aan de randen aan te brengen en dan een beetje met de vinger uit te smeren. Als voorlaatste het aanbrengen van mijn handmerk. En nu kan het eindelijk vernist worden met een matte vernis. Vernis aanbrengen doe ik het liefste met een spuitbus.

Voila ik ben op tijd klaar met een contrasterende versie van mijn bomma. Hiermee doop ik het schilderij "Bomma" en ik wens haar er veel visueel genot van.


En bomma heeft haar nieuwjaars geschenk....